Selvitä ja suunnittele – mitä haluat ja miten teet

Luonnollisilla rakennusmateriaaleilla pystytään rakentamaan halutaessa kaikki sisäpuoliset rakenteen ja pinnat. Edellytykset ja mahdollisuudet kannattaa kuitenkin selvittää itselleen ajoissa, jotta hyviä mahdollisuuksia ei menetetä tai kustannuksia kerry turhista toimenpiteistä tai kahteen kertaan tekemisestä.

Esimerkiksi puhdas luonnollinen savilaasti, joka ei sisällä mitään liima-aineita on paras työstää huokoiseen tai karkeaan pohjaan, koska savi tarttuu mekaanisesti alustaansa. Siksi levyseiniä ei kannata tehdä kipsilevyllä, mikäli tarkoituksena on tehdä 100 % puhdas rakenne vaan rakennuslevyksi kannattaa valita savilevy tai puhdas huokoinen puukuitulevy, jotka tarjoavat hyvän tartuntapohjan luonnollisille puhtaille materiaaleille. Lisäksi nämä levyvaihtoehdot ovat puhtaita ja hengittäviä rakennuslevyjä parantaen näin entisestään sisäilman kosteustasapainoa.

Huomion arvoista on myös, että huokoinen puukuitulevy on hintaluokaltaan sama kuin kipsilevy ja näin kustannuksen pysyvät samalla tasolla vaikka valitsisitkin laadukkaamman, puhtaan ja hengittävän rakenteen. Lisäksi huokoinen puukuitulevy on paljon kevyempi ja siten helpompi ja nopeampi asentaa, mikä edelleen säästää työkustannuksissa.

Laadukkaitten materiaalien käyttäminen tai korkeatasoisien kohteiden toteuttaminen ei tarvitse olla kallista, kun vain käytetään tarkoituksen mukaisia ratkaisuja läpi rakennushankkeen.